HomeНовиниПървият телефон с Android на Nokia ще дебютира в Барселона
apple-broken
apple-broken2
apple
apple1-broken
blackberry-broken
index-samsung-galaxy-note-31
nokia-lumia
samsung-broken
samsung
sony

Nokia се кани по време на мобилния конгрес в Барселона да представи първото си устройство с Android, пише Wall Street Journal като се позовава на свои източници. По всяка вероятност става дума за Nokia X, познат и с кодовото име Normandy. Според изданието финландската компания се е занимавала с разработката още по време на проучванията наMicrosoft, предшестващи сделката за покупката на мобилния бизнес на Nokia и лицензирането на патентите й. 

Устройството е предназначено за развиващите се пазари и е с променен интерфейс, който скрива някои от основните функции на Android, разработени от Google. Няма да включва достъп до магазина Google Play, а вместо това ще предлага набор от услуги, създадени отNokia и Microsoft, включително картите Here, Mix Radio и магазин на Nokia с приложения заAndroid. Този подход прилича на избрания от Amazon по отношение на таблетите Kindle.

Източниците на изданието са посочили, че една от причините за подобен ход е нуждата наMicrosoft да увеличи продажбите на телефони, за да запълни големия си производствен капацитет и компенсира високата цена за включване на извънредно конкурентния мобилен пазар, който се доминира от Google, Apple и Samsung. Част от тази стратегия е и фокусиран подход за създаването на телефони с Windows Phone, които по-успешно да се конкурират с моделите от висок клас на Apple и Samsung.

Досега Microsoft няма успех в адаптирането на Windows Phone за телефоните от по-нисък клас, за които Nokia поддържа платформите Series 30 и Series 40. Не трябва да забравяме, че освен устройства американската компания продава приложения и услуги, аAndroid е мобилната платформа с най-голям пазарен дял. Телефон с нея, включващ услуги на Microsoft и приложения от специален магазин на Nokia със сигурност е по-добро решение за Редмънд от телефон с Android с услугите на Google и приложенията от Google Play Store.