HomeНовини4G LTE мрежата на "Макс Телеком" ще заработи до лятото
apple-broken
apple-broken2
apple
apple1-broken
blackberry-broken
index-samsung-galaxy-note-31
nokia-lumia
samsung-broken
samsung
sony

Първата комерсиална национална 4GLTE мрежа в България в спектър 1800 MHz ще заработи през първата половина на годината. Това стана ясно на пресконференция на компанията "Макс Телеком", която я изгражда. На събитието присъстваха Даниел Купсин, председател на борда на директорите на компанията, изпълнителният директор Питър Ковел и Тони Робинсън, член на борда на директорите, които представиха актуалните тенденции в развитието на технологията 4GLTE и потребностите на българския пазар. 

В момента компанията тества и оптимизира мрежата си, преди да започне да предлага услуги на крайни потребители. "Стратегическите ни планове са фокусирани върху пълно4GLTE покритие навсякъде на закрито и на открито. Компанията има петгодишен план за развитие на мрежата, започвайки с големите градове и курортите. За старта "Макс Телеком" ще има над 20% покритие на българското население", заяви Питър Ковел. 

Компанията продължава преговорите с трите български оператора за осигуряването на национален роуминг за гласови услуги, а Тони Робинсън очаква да бъде постигнато споразумение поне с един през следващите 3 месеца. То ще позволи на потребителите на услугите на "Макс Телеком" да провеждат гласови разговори. Технологията за пренос на глас през 4GLTE мрежи VoLTE също се развива и вече има 42% телефони, които я поддържат. Масовото й навлизане обаче се очаква към края на тази година или през следващата.

Според последния доклад на GSM асоциацията досега 132 производители са представили 1371 потребителски устройства с LTE възможности, а само през миналата година новите модели са били 750, което е годишен ръст от 106%. 39% от всички LTE устройства са смартфони. Прогнозите на асоциацията са до края на годината в световен мащаб да има поне 350 комерсиални LTE мрежи.