HomeНовиниТехнически проблеми с мобилните телефони
apple-broken
apple-broken2
apple
apple1-broken
blackberry-broken
index-samsung-galaxy-note-31
nokia-lumia
samsung-broken
samsung
sony

На битова основа проблемите с телефоните са два вида - критични и не критични. Към критичните спадат неизправности, които водят до пълна или частична неработоспособност на телефона. Тоест такива телефони не могат да се използват или поне използването им е доста трудно, например имат счупен екран, но апарата продължава да звъни, те не губят основната си функция. Затова потребителите не се обръщат към сервиз, макар че производителят на телефона им би трябвало да поеме пълния ремонт на апарата за своя сметка.
Но в сервизните центрове подобни битови проблеми се делят на други три големи групи:
1)Механически-проблеми, свързани с механизма, слайдерите, качеството на клавишите, корпусите, както и с вътрешните компоненти.
2)Електрически-проблеми, свързани с апаратните компоненти на телефона, например резисторите, микросхемите и т.н.
3)Програмни - например лоша локализация на менюто или лошо работещ будилник, както и проблеми с поддръжките на някои функции.
Абсолютно всички телефони на пазара имат някакъв проблем при начало на продажбата им. Няма продукт, който да може да изпълнява всички свои функции, без да има някакъв проблем. Съществуват само телефони с минимални проблеми, които за потребителя не са критични. Идеално работещ телефон-това е само мит.
В началото на 2000-та година телефоните бяха прости, с малко функции и естествено процентът на проблемите беше нисък. С повишаването на функциите се повишава и проблемността-това показа времето. Един от най-големите проблеми беше този с екраните на Nokia, на който компанията дълго време търси разрешение. Малко по- рано на пазара се появи бизнес-моделът Ericsson R320s, в който пък беше кулминацията на всичко, тъй като той беше неизправна радиовръзка.
През 2000-та година повечето крупни производители достигнаха до концепцията за развитие на платформите, обединени както програмно, така и апаратно. Парите бяха инвестирани в някои универсални решения, които да осигурят минимален или най-малкото прогнозируем апаратен проблем. Например беше добавен Bluetooth и основните появили се проблеми се стоварват на него, а не върху работата на самия телефон. Основната задача на производителите се превърна в тотална борба с повредите на телефоните.
Производителят може да създаде отделен продукт с уникални характеристики, но обемът на неговото производство е ограничен, а цената висока.Уникалността и издръжливостта-това са естествените бариери за масовото разпространение на такива продукти.
Платформата за всеки производител днес е този конструктивен материал, който осигурява функционалността на телефона. Уникалността на отделните модели достига отклонения от стандарта, заложен на платформата, но се компенсира от производителя с високата им цена. Тоест скъпата марка е способна да компенсира разходите по възможен проблем, само ако той не е от масов характер.
Възвръщащата се функционалност на телефоните често се изразява в увеличение на елементите на телефона. Като в резултат на това се появява потенциална опасност за повреда. В дългосрочен план може да се очаква програмните проблеми с телефоните да заемат до 80%.
Огромни проблеми по повод икономиите на производителите, имат телефоните Sony Ericsson и Nokia. В апаратите Sony Ericsson, някоя от частите му може да се счупи още на първата година и то не на места,които изискват често експлоатиране, а на такива, на които видима причина за проблема няма.
Други проблемни места за телефоните на Sony Ericsson станаха джойстиците, чиято конструкция не може да издържи много.
Ситуацията с клавишите на Sony Ericsson беше трудно предсказуема. Заради боята се разруши основата на копчетата.
Компанията Nokia се стреми да икономиса максимално при пускането на мобилните си телефони на пазара, това се изразява в наистина необикновените решения. Едно от тях е отказът от защитно стъкло на екрана на много съвременни модели.
Друг проблем за Nokia е пластиката. Нещо, което не се появява веднага, а чак половин година след началото на използването. Обновените модели и в частност Nokia 7373 вече се отличават с по-бързо стареене.

Отсъствието на много негативни отзиви за този проблем провокира компанията да използва подобни решения и в другите си модели. Дали ще продължат експериментите с пластмасата е неизвестно, но отзивите за него показват, че въпросът стои достатъчно сериозно.

Не може да се каже, че поддръжката на издръжливостта на телефона от производителите е абсолютна и компаниите са готови да жертват качеството на продуктите. Това не е така. Производителят винаги оценява риска от излизането на апарата от строй, неговото добро използване и евентуалните повреди, които могат да възникнат. Но да превишава срока за гаранция, нито един тях не е готов. Тактиката за пускането на надеждните телефони на пазара е обречена на провал. За това обаче не са заинтересовани нито производителите, нито операторите.

За да не се окаже потребителят в положение, в което, купил си нов телефон, той трябва да го носи на сервиз, му остава само едно- да си набави необходимата информация преди покупката, да прочете материали в Интернет за това, което го интересува и разбира се отзивите от първите купувачи. За съжаление друг начин освен това и да четете GSM РЕВЮ не съществува.